szamárSágok

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

ezeket bőgtétek

  • Tblog: Az USA-t árnyalja, hogy pl. az autó-biztosítás minimum 70 dollár / hó, de kezdőknek 150, kezdő nag... (2016.09.25. 11:51) felháborító
  • Szepesházy Imre: Kedves Csacse! Van egy kis gond a a táblázattal! Szlovákiában valóban ennyi a jövedelemadó, de se ... (2016.09.21. 16:41) felháborító
  • Frank Waldner: Minnel kevesebb az ado annal jobban forog a penz . Nem jo ha alacsony adot fizetsz mert akkor szor... (2016.09.20. 23:58) felháborító
  • Frank Waldner: Akkor mostmar tudjatok hogy a fideszesek mibol lettek milliomosok !Ezert nem eleg a rezsire a penz ! (2016.09.20. 23:43) felháborító
  • _JoE_: Ha mind ez igaz, akkor miért kerül ugyanannyiba vagy akár még drágább is szlovákiában? (2016.09.20. 21:18) felháborító
  • Utolsó 20

2012.09.18. 19:20 csacse

Pordenone - avagy minden Olasz # 2. rész

Városnézés előtti történet itt. Városnézés utáni történet meg itt...

Csütörtök 2012. szeptember 14 Zulu -- délután

Elmentünk várost nézni, persze a többiek izgultak mert értük először vissza kellett menni a szállásra. A szállás  a város kellős közepén volt, a sétáló utcára nyílt, jobb helyen nem is lehettünk volna.

Imádni való a környék

tipikus pordenone pálmákkal.JPG

Pordenone  maga nem nagy város, talán Sárvár meg Szombathely között lehet félúton a nagysága. Nem messze tőle van az amerikai légierő támaszpontja szóval sok a rágógumis amerikai nyelvet beszélő arc. Itt van az Electrolux gyár is, ahol mellesleg az Ede meg a Levi dolgoznak formatervezőként. Szóval ez az iparosodott felén van az országnak. A város történelme minket annyira nem kötött le, inkább megnéztük azt ami szembe jött velünk. Egyébként fél órára van az Alpok, 1 órára a tenger. Szóval biztos undorítóan unalmas lehet itt élni...

Ebben az utcában volt a szállásunk a 3. emeleten bal kéz felől a Coin üzlet mellett

főutca sziszta idején.JPG

Elindultunk hát felfedezni magunknak a várost. Bebarangoltuk a létező összes sétálóutcát, a főteret keresztbe-kasba.

Romantikus csoportkép, háttérben rácsokkal. Jelzés értékű lehetett

mink csókos.JPG

Még Olasz katonákba is belefutottunk, akik valami katonai kütyüvel vizsgáltak valamit, nem nagyon tudtuk kideríteni mit, de szerintem a pár hónappal ezelőtti földrengés utóhatásait figyelhették, legalább is a hatalmas parabolaantenna erre engedett következtetni. Aztán persze lehet, hogy ez egy ordas nagy baromság.

Katonák a kütyüvel

katonás.JPG

Ellátogattunk egy a belvárostól viszonylag kieső parkba is, amihez át kellett kelni a helyi Meduna folyón ahol is láttunk galambokat és kacsákat sütkérezni. Hatalmas halak voltak a vízben.

Sziesztáznak még az állatok is

sziesztázó galambok.JPG

Ők is sziesztáztak akárcsak az emberek, őszintén szólva sok mindent nem tudtunk magunkkal kezdeni Pordenoneban a szieszta alatt, így a lehető legjobb dolgot tettük amit ember tehet Olaszországban, leültünk egy frankó kis kávéra az egyik kávézóban.

Szieszta, a kutya sem jár az utcákon

szieszta a kutya nincs az utcán.JPG

Kávézóból egyébként literszámra találni Pordenoneban, kaptunk egy csomó hasznos infót is, hogy miket nem illik egy kávézóban. Többek között:

 • Nem illik 12:00 után cappuccinot rendelni, volt rá példa, hogy a srácok kirendelték és egész egyszerűen nem hozta ki a pincér. Aranyos mi?Olaszok! Ebbe belefutottunk első délután, szemrebbenés nélkül kihozták. Szemrebbenés nélkül buktunk le, hogy turisták vagyunk. Szemrebbenés nélkül gondolhatták rólunk, hogy a hülye turisták. Szemrebbenés nélkül mondom, hogy jogos.

A croissant-t jobb briosnak hívni, mert szerintük a croisson az francia, az övüké az briós.

Reggelire érdemes ilyen briosokat, vagy fánkokat rendelni, mert felhúzzák a szemüket ha bármi olyat rendelsz ami sós. Konkrétan én ebbe is beleszaladtam vasárnap reggel, mikor kikértem a kávém mellé a toastot, a pincér kedvesen de határozottan mondta, hogy az aztán NEM. Ilyenek ezek az olaszok nincs mit tenni. Vagy elfogadod, vagy hazamész.

Mindenki ásványvizet vagy minimum gyümölcslét iszik a reggeli kávéjához, ha leülnek és hosszasan fogyasszák. Ha a pultnál, akkor kevergetés nélkül lehúzzák és egy Ciaot dobva odébb is állnak. Pultnál kávét 3-nál többször megkeverni olyan, mint nálunk 3-nál többet húzni a pömpin pisilés után. Nem illik és kész.

A délutáni reggelink után varázsütésre lett vége a sziesztának 16 óra környékén és mindenki előmászott az utcákra, vásárolni, sétálni, beszélgetni, dolgozni, kéregetni. Igen sajnos ezekből elég sok van ott is. A bevándorlók próbálnak talpon maradni, de a 4 féle carabieneri azért kordában tartja őket. Igen jól olvastad 4 féle rendőrség. A helyi, a megyei, az országos, meg az isten tudja még milyen. Mindenki másért felelős, így rend van és nincs pardon. Olyanokra figyelnek például, hogy igazoltatás után tényleg lelépnek-e a kéregetők. Szóval jelen vannak és tényleg őriznek és védenek. Mindamellett fergeteges egyenruhákban vannak. Az külön látványosság. Pláne Velencében, azok igazi Urak. Élmény.

A sétánk itt aznapra véget is ért mert 5-re igérték, a srácok, hogy hazaérkezzenek, késtek. Mi elaludtunk fiúk (a sziesztát hamar meg lehet szokni), a lányok meg egymás haját fonták be és még a Judit szülinapi ajándékát is átadtuk. Közben 7 körül megjöttek a srácok és összeismerkedtünk a Levivel is személyesen, majd elmentünk pizzázni és proseccot majd Aperolspritzet iszogatni.

De erről majd holnap, bővebben…

Szólj hozzá!

Címkék: kép olasz személyes képek nyaralás timi pizza judit italy bonyi pordenone


A bejegyzés trackback címe:

https://csacsee.blog.hu/api/trackback/id/tr754786499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása